©Editura Acvaria
Toate drepturile rezervate

 


<Inapoi la MONTARI

Copyright © Dana Mindru

Propunerea autorului: trupele de teatru de amatori sau profesioniste sau regizorii interesati de punerea în scenă a acestor lucrări, pot lua legătura cu autorul AICI | Despre copyright

Harap Alb & Co.
musical pentru copii

FRAGMENT | CANTECELE | MONTAREA SPECTACOLULUI

Personajele: CALUL HORSY, HARAP ALB, TATAL LUI HARAP ALB, REGIZORUL, SPANUL, VERDE IMPARAT, PRIMA FIICA A LUI VERDE IMPARAT, A DOUA FIICA A LUI VERDE IMPARAT, A TREIA FIICA A LUI VERDE IMPARAT, IMPARATUL ROS, FIICA IMPARATULUI ROS, GERILA, FLAMANZILA, SETILA, OCHILA, PASARI-LATI-LUNGILA, XENA, RECUZITERUL, CURTENI SI CORUL

SCENA 1: regizorul (recita)

Intr-o tara-ndepartata,
Niciodata vizitata,
Intr-o margine de lume,

Fara timp si fara nume,

Pe-un taram necunoscut,
Traia un rege carunt.

Trei feciori avea batranul:
Chipesi, nalti, unul si unul!
Peste mari si tari, in zare,
Peste sute de hotare,
Regele avea un frate
Cu trei fete minunate. 
Cine sa urmeze lui
In locu-mparatului
Daca nu avea baiat
Sa devina imparat?

Iata ca nepotii lui,
Chiar ai imparatului,
Trebuiau deci sa porneasca,
La-mparat sa poposeasca,
Sa-si arate barbatia 
Si sa ia imparatia. 

Numai unul din baieti 
Dovedi ca e istet.
Harap Alb porni in zare,
La o mare departare,
Sa-si ia in primire soarta
Si regatul si consoarta… 

Vreti sa stiti ce s-a-ntamplat?
Va spun basmul imediat!!!
 

(Se retrage si se aseaza pe scaunul pe care scrie regizor intr-un colt al scenei, cu spatele catre public. Incepe cantecul UVERTURA)

UVERTURA

Lumea lui Harap Alb
Lumea lui Harap Alb
Am vrea s-o cucerim
Uite chiar acum.

Basmul cu cinci amici
Basmul cu cinci amici
Ce-ti sunt de ajutor.
Hai cu ei la drum!

Cu noi in lume
Sa porniti acum am vrea
Cu voi anume,
Harap Alb se va juca
 

(bis)Lumea ce s-a deschis 
Ne place tuturor…

Suntem in lumea lor

Lumea Basmelor.

(Corul este asezat in fata scenei acoperind ca o cortina scena. La final se retrag in doua jumatati pe lateralele scenei pana la urmatoarea interventie.)

SCENA 2: Horsy, Tatal, Harap Alb

HORSY: (interpretat de o fata inalta cu parul prins in coada de cal. La inceputul piesei e surprinsa facandu-si unghiile cu o pila.) Ce plictiseala! In imparatia asta nu se mai intampla nimic! (Se plimba prin incapere fara sa faca nimic. Cand ajunge intr-un capat al scenei, tresare ca si cum ar observa ceva inspre usa.) Hopa! (Mirat.) Se intampla ceva la palat?! (Entuziasmat.) Ma duc sa vad ce se intampla! Mor de curiozitate! (Calul se furiseaza tiptil pana in spatele tronului)

TATAL:(Vine calcand apasat din spatele salii, urmat de Harap Alb. Urca pe scena. Pare ingrijorat) Harap Alb, se pare ca numai tu ai ramas sa salvezi imparatia unchiului tau… Fratii tai m-au dezamagit cumplit… La primul obstacol, au si dat bir cu fugitii.

HARAP ALB: Nici o problema, tata. Uite, (scoate din rucsac o tastatura de calculator) acum exista un mod mai practic de a conduce o imparatie! Stiu cum sa-l scot pe unchiul nostru din incurcatura! (Ii arata niste diskete.) Am creat chiar eu un program special pentru gestionarea visteriei. Este exact ce avem nevoie pentru a-l salva pe Verde Imparat de la faliment!

TATAL: (uimit, privind la Harap Alb, luminandu-se la fata) Hm… copiii din ziua de azi! Mereu in pas cu timpurile! (Se apropie de Harap Alb. Il bate usor pe spate.) Du-te, fiul meu! (Scoate o carte de credit din buzunarul interior de la piept, privind in toate partile sa nu-l vada cineva.) Ia de la mine cele trei obiecte care sa-ti poarte noroc! Uite, cartea de credit, pentru bani de buzunar, (cauta in buzunare) ia pieptanul asta (ii face un semn dijenitor cu degetul) ca sa arati mereu bine pe unde ai umbla si… (se utia in jur ca si cum n-ar sti ce sa-i mai dea)... ia si calul asta curios care trage cu urechea! (Il trage de ureche pe Horsy de dupa tron si il impinge spre Harap Alb. Se ridica, il imbratiseaza si iese din scena cu celularul la ureche. Vorbeste la telefon cu aprindere, de parca ar fi uitat deja de Harap Alb.) Da, da, cumparar, cumpara! Bine, 1000 de actiuni, da! Pretul imi convine! (Iese.)

SCENA 3: Harap Alb, Horsy

HARAP ALB: (Il ia pe Horsy pe dupa umeri privind in zare, departe, increzator.) Veni si vremea sa aratam lumii de ce suntem in stare!

HORSY: (nerabdator) Plecam? Plecam?

HARAP ALB:  Avem o misiune de indeplinit!

HORSY: (Entuziasmat, sare batand din palme.) O misiune! O misiune imposibila? Ce trebuie sa facem? 

HARAP ALB: Sa ajungem degraba la Verde Imparat, sa-l invat sa foloseasca si el calculatorul… N-are decat trei fete, saracul, toate trei nepricepute, deh, ca toate fetele… (infatuat) Ce stiu fetele despre calculatoare? (Catre cal.) Ei? Esti gata? Ti-ai mancat jaraticul?

HORSY: Gata, stapane! Da ENTER si-am pornit! 

ARIA CALULUI

(Horsy danseaza in jurul lui Harap, impreuna cu doua animatoare, cu aceleasi figuri de dans)

REFREN:

Sari pe sa, te tine bine
Hai ca sa te duc in lume

Hai in goana sa pornim

Doar la cap sa poposim.

Sunt un cal cum n-ai visat
Sunt cal computerizat
Pe dusmani sa-nvingi pe toti
Suie sus, daca poti.  

Hai ia-ma cu tine ca ma plictisesc.
Vreau o aventura, ceva nebunesc.
Te urmez 
Orice-ar fi
Hai te rog ia-ma cu tine ca ma irosesc.

REFREN:

Sari pe sa, te tine bine
Hai ca sa te duc in lume
Hai in goana sa pornim
Doar la cap sa poposim.

Sunt un cal cum n-ai visat
Sunt cal computerizat
Pe dusmani sa-nvingi pe toti
Suie sus, daca poti.
 

SCENA 4: Harap Alb, Calul, Spanul

(Rezemat de un perete sta Spanul, care asculta muzica la walkman. Face miscari in ritmul muzicii hip-hop pe care numai el o aude, cu tot felul de gesturi a la BUG Mafia, ca si cum ar interpreta muzica pe care o asculta la casti. Nu-l vede pe Harap Alb care se apropie de el cu o figura nedumerita.)

HARAP ALB: (priveste in jur cu neincredere) Horsy draga, dar tot mergem de o bucata de vreme si parca nimic nu se intampla. Nu ti se pare ciudat?

SPANUL: (ii observa pe cei doi si-si coboara castile de pe urechi; se apropie cu un mers leganat, greoi, si cu un aer superior, vorbind cu ton plictisit) Hei, baiatu’… Esti nou prin cartier? (cu aroganta) Nu vrei un ghid? (Gesticuleaza exagerat, stil hip-hop.) Zece para’ si-s omul tau! Doar eu te pot scoate din incurcatura…

HARAP ALB:Esti de-al locului?

SPANUL: Glumesti? Sunt sef peste toate… (Infatuat. Isi coboara putin ochelarii si-l priveste pe Harap Alb cu superioritate.) Tu nu stii cu cine vorbesti… (Spanul ii da ocol, privindu-l intr-un mod ciudat, mult prea insistent. Incepe cantecul.)

ARIA SPANULUI

Imi zice lumea Spanul si n-am nimic de-ascuns,
As da orice doar sa nu merg la tuns,
Pierd timpul pe strazi cu baietii din cartier,
Eu pentru ei sunt, ha ,un fel de boier.

Dar n-am nici un ban, nu , nu, n-am nici un ban
O Coca-Cola n-am baut de un an
Asa ca-n slujba ta de-as putea intra
Te-as ajuta si mi-ar iesi ceva.

CALUL:

Nu te opri,
Nu-l asculta
Spanul e rau,
Vrea el ceva

Haide Harap-Alb ia-ma-n slujba ta
Un stapan ca tine asa mi-ar placea
Sa-ti tesal calul, ba chiar sa-l potcovesc
Sa-l duc pe drumul cel bun, ha, ha  sa-l fraieresc
.

(in timp ce canta il conduce pe Harap Alb spre fantana, il perchezitioneaza si-i sterpeleste disketele)

Ia intra tu aici in fantana
Sa iti iei apa cam pentru-o saptamana
Mai ai de mers printr-un tinut secat
Hai intra in fantana
... (Harap Alb intra in fantana.) Asa...  esti terminat.

HORSY: (ingrijorat, striga in jos de pe marginea fantanei) Stapaaaaaneeee, nu te lasaaaa! Ciudatul asta vrea sa te inseleeeee!

HARAP ALB: (nervos, se zbate incercand sa scape) Ce vrei de la mine? 

SPANUL: Acum ca esti in puterea mea, ia sa-mi spui tu tot. (Ii arata acuzator disketele luate de la el) Ce ascunzi aici? (Nu stie ce sunt. Le priveste mirat pe toate partile, scarpinandu-se in cap.Le musca usor, apoi cu sila catre Harap Alb.) Ce-s biscuitii astia?

HARAP ALB: (raspunde precipitat, sperand sa scape mai repede) Trebuie sa ajung la unchiul meu, Verde Imparat, ca sa-l ajut sa-si conduca imparatia… Pe diskete e un program inventat de mine cu care unchiul meu nu va mai avea nici o bataie de cap…  

SPANUL: (desi nu stie la ce ajuta, le baga in buzunar foarte grijuliu, cu gandul ca ii vor fi de folos candva.) Interesaaaant!! Ha ha ha! (se bate satisfacut pe buzunarul in care a ascuns disketele, se gandeste cateva clipe ce sa faca; mai intai vrea sa plece singur daca tot are disketele, dar apoi se intoarce la Harap Alb, il apuca de guler si-l scoate din fantana.) Ia hai cu mine la curtea imparatului, ca vad ca tare mai stii multe! (Se apropie amenintator de fata lui Harap Alb.) Nu care cumva sa spui ca tu esti nepotul lui, ca nu mai vezi biscuitii astia inapoi, ai inteles? (Catre cal, ii da un sut.) Misca si tu, martoaga! M-asteapta tronul imparatiei!

........finalul fragmentului........

Propunerea autorului: trupele de teatru - de amatori sau profesioniste - interesate de punerea în scenă a acestor lucrări, pot lua legătura cu autorul prin email la contact@acvaria.com